Med frilansare menas en person som inte är fastanställd utan tar tidsbegränsade uppdrag. Många är egenföretagare och bedriver sin verksamhet i bolagsform, men du kan även vara korttidsanställd frilansare för ett visst uppdrag. Din uppdragsgivare betalar då in skatter och socialavgifter.
Drivkraften för frilansare är ofta önskan att:
- Ha friheten att välja när och hur man jobbar.
- Kunna välja med vem man jobbar.
- Starta, utveckla och jobba i sitt eget bolag.
- Kunna styra sin tid genom att välja sina uppdrag.
Att frilansa är inget nytt. Själva ordet tros komma från Walter Scotts bok om Ivanhoe. Där används det som beteckning på en riddare som är fri att sälja sina tjänster till vem han ville – en s.k. ”free-lance”. Lans är en typ av spjut. En synonym till en free-lance är legoknekt.
Många yrkesgrupper har under lång tid frilansat. Hit hör många inom kreativa yrken som journalister, fotografer, författare och konstnärer. Under de senaste tio åren har frilansandet spritt sig till fler verksamheter och yrken. Exempel här är ensamkonsulter inom affärsutveckling, affärsledning, reklam, programmering, m.fl. Ofta har den som startar eget för att frilansa minst 10 års erfarenhet från ett eller flera specifika områden.
Frilansning är en ökande global trend. Man beräknar att 40 procent av den totala arbetsföra befolkningen i USA kommer att vara frilansare år 2020. Drivkrafterna är i huvudsak tre:
- Företag och verksamheter måste i ökad omfattning ha tillgång till specifik spetskompetens här och nu. Det gäller ofta tidsbegränsade uppdrag och uppdragsgivaren varken kan eller vill erbjuda fast anställning.
- Frilansaren som startar eget företag gör det ofta för att få en bättre balans mellan jobbet och det privata livet.
- Med digitalisering och Internet har möjligheterna för frilansare ökat. Detta gäller både möjligheten till marknadsföring av sina tjänster för att hitta uppdrag och möjligheten att jobba på distans. Frilansaren behöver oftast en laptop och en mobiltelefon.