Mer
PE-investeringar kan delas in med avseende på utvecklingsskede i bolaget:
- Venture Capital (investering i unga bolag).
- Growth Capital (investering för tillväxt och expansion).
- Buy-out (större utköpsaffärer).
Investeringarna är vanligtvis majoritetsinvesteringar som ger ett bestämmande inflytande över besluten i bolaget. Undantaget är Venture Capital, som ofta är minoritetsinvesteringar och i syndikat tillsammans med andra riskkapitalister.
PE-investerare är mycket aktiva ägare i det bolag de investerat. De tar plats i styrelsen och jobbar strategiskt tillsammans med bolagets styrelse och ledning för att uthålligt öka värdet på bolaget.
Den vanligaste svenska benämningen på investerare i onoterade bolag är "riskkapitalister", men "Private Equity" används allt oftare som benämning och synonym. "Private Equity" är en bättre definition på investeringar i onoterade bolag eftersom "riskkapital" i strikt mening även kan avse investeringar i noterade bolag.
Det kapital PE investerar kommer i huvudsak från PE-fonder. Genom dessa fonder erbjuds institutionella investerare möjligheten att via fonden investera i onoterade bolag. Typiska fondinvesterare är exempelvis pensionsfonder, försäkringsbolag, institutioner, stiftelser, fackföreningar och sparfonder. Investerarna i svenska PE-fonder är både svenska och internationella placerare. Fonderna har oftast en löptid på tio år, vilket betyder att PE-investeraren måste hinna investera, utveckla och sälja bolagen inom den utmätta tiden. PE måste alltså realisera (sälja) alla sina investeringar för att kunna återbetala kapitalet plus vinst till fondinvesterarna.
PE-investerare (riskkapitalister) blir ofta kritiserade för att vara kortsiktiga. Den genomsnittliga innehavstiden bestäms dock av fondinvesterarnas krav på återbetalning inom fondens löptid. Om fondens livslängd är tio år blir innehavstiden fem till sju år.
PE kritiseras också för sina höga avkastningskrav på sina investeringar. PE är en global bransch med internationella fondinvesterare. Många PE-investerare har historiskt levererat en avkastning (IRR) på mer än 20% och för att vara konkurrenskraftig måste även svenska PE-fonder leverera samma eller högre avkastning. Annars väljer fondinvesterarna någon annan PE-investerare. Och om våra svenska riskkapitalister lyckas tjäna bra på en investering innebär det att också att våra pensioner ökar i värde!